Дома » Што да направите кога оптичкиот кабел е залепен

Што да направите кога оптичкиот кабел е залепен

Што да направите кога оптичкиот кабел е залепен

А. Обрнете внимание на длабочината на сечење кога се одзема оптичкиот кабел. Клучот за одземање на надворешната обвивка на оптичкиот кабел е да ја совладате длабочината на сечење на ножот за сечење на обвивката, инаку, лесно е да се скрши влакното. Во вистинско работење, секачот на обвивка треба да се ротира додека го гледате засекот. Ако можете да ја видите лентата со бела полиестер, треба да го запрете ножот и да го отстраните секачот. Овој чекор е умешен процес и бара многу вежби за да се совлада длабочината на пенетрацијата.

Б. Поправање на оптички кабел и одземање на цевки за снопови со влакна. Откако ќе се одземе оптичкиот кабел, фиксирајте го оптичкиот кабел во кутијата за заедничка оптичка кабел, одвлечете ја цевката за основни пакувања, и направете ги сите подготовки пред мешање на оптичкото влакно.

Треба да се обрне внимание во ова време

1.) Основната цевка на пакетот не може да се извртува. Пред да го поправите оптичкиот кабел, мора да обрнете внимание на локацијата на цевката за основни пакувања. Кога зајакнувачкиот член поминува низ завртката за прицврстување, цевката за полнење мора да се наполни под членот на арматурата, а не основната цевка за пакети. Основната цевка на снопот мора да биде во арматурата за да влезе во влакната на истата страна од фиоката за задржување, не може да се извртува на арматурата. Ако арматурата е притиснато на јадрото на цевката за снопови, основната цевка на пакетот ќе биде деформирана поради силата и загубата ќе биде преголема, а оптичкото влакно во јадрото на снопната цевка исто така ќе биде расипено заради долгорочен стрес, оставајќи скриени опасности од проектот.

2.) Должината на арматурата мора да биде соодветна. Откако ќе се утврди положбата на цевката за пакетчиња со влакна, оптичкиот кабел може да се поправи. Прицврстувањето на оптичкиот кабел мора да осигури дека положбата на оптичкото влакно во кутијата за спојување нема да се олабави за да се избегне зголемување на губење на оптички влакна или оштетување на влакна како резултат на движењето на позицијата на оптичкиот кабел. Поправањето на оптичкиот кабел е поделено на прицврстување на арматурата и фиксирање на остатокот од оптичкиот кабел. Обрнете внимание на должината на арматурата. Премногу е долго да се вклопи во полето за конектор. Премногу кратко не е доволно за да го поправите оптичкиот кабел. Општо, при сечење на арматурата, растојанието помеѓу спојницата за фиксирање на оптичкиот кабел и завртката за фиксирање на арматурата треба да биде еднаква на левата должина. Остатокот од оптичкиот кабел е фиксиран откако ќе се зацврсти засилувањето, а прицврстувачката плоча е затегната со завртки за да се зацврсти цврсто на влезот на оптичкиот кабел на заедничката кутија.

3.) Должината на соголување на основната цевка на пакетот треба да биде соодветна. Откако ќе се поправи оптичкиот кабел, основната цевка на пакетот може да се одземе. Ако должината на соголување е предолга, ќе стигне до жлебот на цевката за намалување на топлината на влакна, а преостанатото влакно ќе биде оштетено кога влакното е премачкано. Затоа, генерално е соодветно да се лупи на два фиксни бајонети. Во оваа должина, основната цевка на пакетот нема да предизвика оштетување на оптичкото влакно и може добро да се фиксира. Сепак, клиповите не можат да бидат премногу затегнати кога ќе се поправат, инаку, оптичкото влакно на основната цевка на пакетот ќе ја зголеми загубата поради силата, а оптичкото влакно ќе се расипе по долго време, оставајќи скриени опасности од проектот.

В. Фузија на оптички влакна. Врската со влакна е директно поврзана со квалитетот и животниот век на проектот, а клучот лежи во подготовката на крајното влакно лице. Лицето на влакното е мазно, без плескавици или дефекти, а спојникот за фузија може да биде добро потврден и може да направи спој кој ги исполнува барањата за инженерство. Ако лицето на крајот на влакната е неквалификувано, спојникот за фузија одбива да работи, или залепениот конектор е многу загубен, не исполнувајте ги барањата за инженерство. Во процесот на правење на крајното влакно лице, прво при соголување на слојот за обложување на оптичкото влакно, клешти за соблекување треба да бидат нормални на оската на влакната за да се осигурат дека клештите за соблекување не ја гребат оптичката влакна; при сечење на влакна, потребно е строго да се следат прописите и да се користи крајно сечење на лицето Ножот треба да биде точен во должина на сечењето, брзо во движење, и тешко во сила, за да се осигури дека е расипено оптичкото влакно, не смачкана; при земање на оптичко влакно, проверете дали оптичкото влакно не допира никакви предмети, за да избегнете гребење на крајното лице, така сторете го Крајното лице што излегува е мазно и квалификувано. Спикерот за фузија е клучна опрема за спојување на фузија на оптички влакна, а исто така е и прецизен и скап уред. Во процесот на употреба, мора да се работи строго во согласност со прописите, инаку, може да предизвика значителни загуби. Посебно внимание треба да се посвети на постапката за работа на спојувачот на фузија. Поставувањето на должината на цевката што може да се намали од топлина треба да одговара на барањата.

Д. Заштита на преостанатото влакно Откако ќе се раздели оптичкото влакно, влакното мора да биде заштитено со цевка што може да се намали од топлина, а преостанатото влакно мора да се задржи.

Во ова време, треба да се обрне внимание 1.) Во процесот на обложување на влакна, радиусот на свиткување на калемното влакно не треба да биде премал, генерално не помалку од 4мм. Ако радиусот на свиткување е премал, лесно може да се предизвика прекумерна загуба на рефракција и зголемена дисперзија. Прекувремено, може да се случи и кршење на влакна.

2.) Кога се вртат влакна, обрнете внимание на насоката на извртување на влакното. Општо, тоа е превртена “8” форма. Бидете внимателни да не го пресвртувате влакното. По ролна, ставете го влакното во преградата на фиоката за прием за да избегне оштетување на влакната за време на пакувањето.

Е. Запечатување на конекторската кутија Запечатувањето на кутијата за оптички кабел е многу важно во практични проекти. Бидејќи површината на оптичкото влакно е лесно да се произведат микро пукнатини откако водата ќе влезе во кутијата за конектор, оптичкото влакно ќе се скрши по долго време, а конекторот е претежно закопан директно во земјата, така што кутијата за конектор мора да биде запечатена. Запечатувањето на заедничката кутија е главно запечатување на двата дела помеѓу оптичкиот кабел и заедничката кутија, и горните и долните капаци на кутијата за зглобови. При запечатување на оптичкиот кабел и кутијата за конектор, прво мора да ја полиете кабелската јакна на заптивката. и користете газа за полирање на надворешниот кабел нормален на аксијалната насока на кабелот за да го направите кабелот и лентата за запечатување поцврста и подобра заптивка . Заптивката помеѓу горните и долните плочи за покривање на заедничката кутија главно треба да се обрне внимание дека лентата за запечатување треба рамномерно да се спречи во жлебот за запечатување на кутијата за спојување. Затегнете ги завртките без да оставите празнини.


Време на објавување: 2020-04-25
ПРАВДА СЕГА